
آشنایی با امامزاده عبدالله و عبیدالله دماوند
1400/8/8
مصالح به کار رفته در بنای امامزاده عبدالله و عبیدالله سنگ، آجر، گچ، چوب و کاشی می باشد. طرح بنا از داخل به صورت هشت وجهی بوده که روی هر یک از اضلاع هشت گانه آن یک طاق نما درون قابی مستطیلی ایجاد شده است.
آستان امامزاده عبدالله و عبیدالله یکی از بنا های تاریخی و کهن شهرستان دماوند استان تهران است. این بنا برج آرامگاهی منفردی است که در ادامه سنت معماری مقابر برجی شکل دوران اسلامی، و در سیری تکاملی آن در قرن هشتم هجری ساخته شده است. بنا مدفن دو تن از فرزندان امام موسی کاظم (ع) بوده است. مصالح به کار رفته در بنا سنگ، آجر، گچ، چوب و کاشی می باشد. طرح بنا از داخل به صورت هشت وجهی است که روی هر یک از اضلاع هشت گانه آن یک طاق نما به عمق 25، درون قابی مستطیلی ایجاد شده است. این طاق نماها از کف بنا آغاز و تا زیر گنبد ادامه یافته و فاقد هر نوع تزیینی می باشد. در قسمت بالای طاق نماها یک جفت قاب مستطیلی کم عرض و مقعر با طرح یک گیلویی ساده و 8 وجهی بدنه اصلی برج را خاتمه داده است که به مثابه پایه ای برای گنبد است و در نهایت نقش یک فضای میانی مانند منطقه انتقال در گنبدخانه ها را ایفا کرده است. از دیگر عناصر معماری داخل بنا هشت نورگیر کوچک به تعداد اضلاع بنا است که در پایه گنبد ایجاد شده است.
در قسمت مرکزی پوسته داخلی گنبد، تزیینات بنای گچ بری با تکنیک برجسته به چشم می خورد که شامل یک شمسه، یک گل شش پر نقش شده و سایر قسمت ها با نقوش زیبای اسلیمی برجسته تزیین شده می باشد. تمام این تزیینات با رنگ های قرمز و فیروزه ای رنگ آمیزی شده اند. در خارج شمسه و در امتداد هر یک از شعاع های آن یک نقش تزیینی گیاهی برجسته گچی در درون یک لوزی که زمینه آن با رنگ قرمز رنگ آمیزی شده دیده می شود. نمای خارجی بنا مضرس بوده و دارای 33 لبه آجری می باشد. پره های آجری بنا بر پایه سنگی مدوری ایجاد شده و ارتفاع آن تا پایه گنبد 70 متر می باشد. همچنین نمای خارجی ازاره بنا تا ارتفاع 3 متری دارای تزئینات گچی هندسی است. این نوع تزیین در معماری بناهای عهد ایلخانی بسیار استفاده می شده است. قسمت فوقانی پره های آجری بنا نیز به شکل گلویی هایی است که با تزئیناتی از تلفیق کاشی و آجر با اشکال هندسی مزین شده است.
سقف بنا گنبد دوپوش است که پوش داخلی آن به صورت با قوس تیزه دار خفته و پوسته خارجی آن رک مخروطی است که تمام سطوح آن با کاشی فیروزه ای رنگ پوشیده شده است. گنبد بنا در تعمیرات دوره قاجار کاشی کاری و تا به امروز چندین بار مورد بازسازی قرار گرفته است. گنبد و بنای امامزاده توسط اداره میراث فرهنگی استان تهران در سال های 1376 و 1378 و سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان در سالهای 1386 و 1387 انجام شد. با این وجود ازاره های بنا در داخل و خارج، به واسطه مسدود شدن کانال دفع رطوبت دور بنا و نفوذ رطوبت به بدنه ها دچار آسیب جدی شده و همین عامل سبب تخریب و ریزش بخشی از کتیبه باارزش داخل بنا شده است. وجود تاریخ ساخت، نام هنرمند سازنده، هنرمند کاتب، بانی و خالق این آثار ارزشمند هنری در کنار متن و محتوای کتیبه ها اطلاعاتی هستند که به منظور شناخت دقیق تر هنر کتیبه نگاری، هنرمندان کاتب و همچنین بانی های آثار کمک می کنند.
شایان ذکر است که امامزاده های دیگری نیز در دماوند وجود دارند، برای مثال، امامزاده پنج تن و امامزاده عبدالله و خلیل الله.
تهران , دماوند , روستای سیدآباد
اقامتگاه بوم گردی، روستایی
20 متر، 0 خواب، تا 6 مهمان
تهران , دماوند , روستای سیدآباد
اقامتگاه بوم گردی، روستایی
35 متر، 1 خواب، تا 6 مهمان
تهران , دماوند , خیابان فرهنگ دماوند
اقامتگاه بوم گردی، شهری
35 متر، 0 خواب، تا 6 مهمان
تهران , دماوند , سربندان
اقامتگاه بوم گردی، روستایی
16 متر، 0 خواب، تا 5 مهمان
تهران , دماوند , مرا
ویلا، روستایی، ارزان
120 متر، 2 خواب، تا 11 مهمان
تهران , دماوند , آیینه ورزان
ویلا، کوهستانی
130 متر، 2 خواب، تا 8 مهمان
تهران , دماوند , کوی پزشکان
ویلا، روستایی، لوکس
459 متر، 2 خواب، تا 15 مهمان
تهران , دماوند , چشمه اعلا
ویلا، کوهستانی
70 متر، 1 خواب، تا 6 مهمان
تهران , دماوند , خیابان فرهنگ دماوند
اقامتگاه بوم گردی، شهری
14 متر، 0 خواب، تا 3 مهمان
تهران , دماوند , مشا
ویلا، کوهستانی، لوکس
500 متر، 3 خواب، تا 12 مهمان
تهران , دماوند , آیینه ورزان
ویلا، کوهستانی
130 متر، 2 خواب، تا 8 مهمان
تهران , دماوند , خیابان فرهنگ دماوند
اقامتگاه بوم گردی، شهری
12 متر، 0 خواب، تا 3 مهمان
تخفیف رزرو ویلا در سراسر ایران: ثبت نام کنید.
هنوز دیدگاهی درباره این مطلب ثبت نشده است. شما اولین نفر باشید!