سیری در موزه مردم شناسی بروجن (موزه استاد بهرامی)

سیری در موزه مردم شناسی بروجن (موزه استاد بهرامی)

موزه مردم شناسی بروجن شامل مجموعه ای از مجسمه های مختلف می باشد که با نگاه و بررسی آن ها می توان سفری به گذشته‌ کشور ایران داشت و از انواع زندگی مردم در دهه ها و حتی سده های گذشته شناختی به دست آورد.

استان چهارمحال و بختیاری دارای چندین موزه بسیار دیدنی می باشد که اکثر این موزه ها در ساختمان های تاریخی دایر شده اند. موزه‌ مردم شناسی بروجن یکی از موزه های زیبا و جذاب استان چهارمحال و بختیاری است که از آن با عنوان موزه استاد بهرامی نیز یاد می شود. شخصی اه نام آقای بهرام بهرامی این موزه را افتتاح کرده است و به همین دلیل این موزه به عنوان موزه‌ استاد بهرامی معروف شده است. این موزه در میدان مرکزی شهر بروجن و در خانه‌ قدیمی حفیظی ها واقع شده است و با معماری بسیار زیبا و سنتی روایتگر زندگی مردمان گذشته این استان به ویژه شهرستان بروجن می باشد. موزه مردم شناسی بروجن در یک زمین به مساحت 1500 متر ساخته شده است و فضاهای مختلفی نظیر گالری ها و کتابخانه در آن تعبیه شده اند. ساختمان این موزه مربوط به اواخر دوره قاجار می باشد. موزه مردم شناسی بروجن چیزی حدود 120 سال قدمت دارد و این موزه در سال 1380 خورشیدی با شماره ثبت 4310 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. این خانه متعلق به شخصی به نام مصطفی خان بوده است که بعدها به نام خانه‌ حفیظی ها معروف شد. موزه مردم شناسی بروجن در نزدیکی میدان مرکزی شهر واقع شده است.

 

سازمان میراث فرهنگی این خانه‌ تاریخی را از بازماندگان خرید و با کمک استاد آن را به موزه‌ مردم شناسی تبدیل کرد. از شاخص های معماری این خانه‌ تاریخی می توان به هشتی ورودی بنا اشاره کرد که دارای هشت در ورودی، محل انتظار با سه ساختمان، حیاط اصلی خانه، خانه‌ کارگران و اصطبل می باشد. سبک معماری سازه های این خانه، نظیر ستون ها، طاق های منزل و سردرهای آن، به مانند آثار اسلامی می باشد و رنگ منزل، به خصوص رنگ در و پنجره ها از ترکیب سه رنگ اصلی زرد، قرمز و آبی می باشد. موزه مردم شناسی بروجن یکی از زیباترین و بهترین موزه های استان تهران محسوب می شود که روایتگر زندگی اجتماعی مردمان این منطقه از استان در جنبه های مختلف می باشد. انواع ظروف سنگی، مسی و چوبی، ابزارهای کشاورزی، کتاب ها و نسخه های خطی و قدیمی، سماور و قوری های قدیمی، انواع کفش و پوشاک محلی، شیوه‌ تهیه‌ خمیر و پخت نان محلی، روش کشاورزی و دامداری سنتی، مشک زنی، تولید صنایع دستی، هاون چوبی و سنگی، انواع ترازو و قپان، چگونگی مراسم عروسی و صدها اثر تاریخی در این موزه به نمایش گذاشته شده است. در یکی از اتاق های این موزه تمامی امکانات یک خانه سنتی وجود دارند. در وسط اتاق یک کرسی قرار دارد و انواع خشکبار و میوه هایی نظیر انار و هندوانه روی سینی بزرگی قرار گرفته است.

 

موزه مردم شناسی بروجن و یا همان موزه استاد بهرامی شامل مجموعه ای از مجسمه های مختلف است که با نگاه و بررسی آن ها می توان سفری به گذشته‌ کشور ایران داشت و از انواع زندگی مردم در دهه ها و حتی سده های گذشته شناختی به دست آوریم و به خوبی از فرهنگ قدیم، آداب و رسوم و زندگی مردم استان چهارمحال و به ویژه شهرستان بروجن در زمینه کشاورزی، دامداری، نحوه‌ تامین معاش و مشاغل سنتی، چگونگی خرید، فروش و داد و ستد، صنایع دستی نظیر قالی بافی، چرخ ریسی، گیوه دوزی، نمدمالی، کلاه دوزی، رنگرزی، نحوه‌ فراگیری و آموزش کودکان در مکتب خانه ها و بازی های بومی و محلی آشنا شویم. علاوه بر این، در این موزه تندیس هایی نیز از مشاهیر ایران نظیر سعدی، فردوسی و پروین اعتصامی در معرض دید مردم گذاشته است.

 

 

اگر شما به گشت و گذار در موزه ها علاقه مند هستید، نگاهی نیز به سایر موزه های استان چهارمحال و بختیاری نظیر موزه‌ آثار سنگی چالشتر و موزه مردم شناسی چالشتر بیاندازید.

 

مطالب مشابه