معرفی نظرگاه مادر و دختر گندمان

معرفی نظرگاه مادر و دختر گندمان

عوام معتقدند مادر و دختری از خاندان امامت در زمان عباسیان به این منطقه آمده و بر اثر سرمازدگی جان خود را از دست داده و علیرغم اینکه هیچ سند و کتیبه ای درباره این مکان تاریخی وجود ندارد، در این مکان دفن شده اند. و با اضافه شدن ضریح و رواق و گنبد کوچک به زیارتگاهی تقریباً زنانه تبدیل شده است. در ورودی حرم، سنگ سیاهی وجود دارد که رد پای انسان بر روی آن نقش بسته است که بنا بر گزارش گندمانی ها، این سنگ متعلق به امام هشتم شیعیان علیه السلام است و هرکس که به آن بی احترامی کند موجب خشم الهی خواهد شد.

در شهر تاریخی گندمان بخشی از شهرستان بروجن، در مقابل پارک آن امامزاده ای به نام امامزاده مادر و دختر و در کنار چشمه ای به همین نام وجود دارد که ظاهراً آب آن به دلیل بی توجهی بسیار کم شده است. این مکان در گذشته محل بنایی بئده است که به قلعه مادر و دختر معروف است، اما امروزه اثری از آن نیست. محمدحسن خان اعتمادالسلطنه در سال 1297 هجری قمری می نویسد: «در قریه گندمان 100 خانوارهستند. آب چشمه بر دامنه کوه به اندازه دو سنگ است و امامزاده ای است معروف به مادر و دختر. سالها پس از آن در سال 1317 هجری قمری اسکندرخان عکاشه به اختصار به آن اشاره کرد و اظهار داشت: با انگشت خود به کنار کوه پشت گندمان که یکی از امامزاده ها در آن مدفون است و این بقعه اشاره کرد. عوام معتقدند مادر و دختری از خاندان امامت در زمان عباسیان به این منطقه آمده و بر اثر سرمازدگی جان خود را از دست داده و علیرغم اینکه هیچ سند و کتیبه ای درباره این مکان تاریخی وجود ندارد، در این مکان دفن شده اند. و با اضافه شدن ضریح و رواق و گنبد کوچک به زیارتگاهی تقریباً زنانه تبدیل شده است. در ورودی حرم، سنگ سیاهی وجود دارد که رد پای انسان بر روی آن نقش بسته است که بنا بر گزارش گندمانی ها، این سنگ متعلق به امام هشتم شیعیان علیه السلام است و هرکس که به آن بی احترامی کند موجب خشم الهی خواهد شد.

 

کسی که ردپایش اینجاست توسط مادر و دخترش سنگسار شد. هنگامی که ایزابلا بیشاب در ژوئن 1890 از گندمان بازدید کرد، به طور خلاصه به این دستاورد تاریخی اشاره کرد و گفت: در این روستا 8 چشمه آبی نزدیک به هم زمین را تشکیل می‌دهند که نهر بزرگی را تشکیل می دهند. خانواده های گندمانی و بروجنی و روستاهای اطراف روزهای پنجشنبه و جمعه برای زیارت و تفریح به این منطقه سفر می کنند زیرا این رصدخانه در منطقه خوش آب و هوای شهر واقع شده است. یکی دو روز آنجا می مانند.

 

بنای حرم یک بنای چهارطاقی مستقیم با گنبدی بدون تزئین است. به نظر می رسد آرامگاه قدیمی دوران قاجار به کلی تخریب، بازسازی و مرمت شده است. همچنین فاقد ایوان و سوله و حصار محیطی است. شما با سفر به بروجن، در نزدیکی دیدنی های بی نظیری مانند غار کهبد و گردشگاه سیاسرد هم خواهید بود که بازدید از آن ها پیشنهاد می شود.

مطالب مشابه