
سیری در مسجد کبود تبریز (فیروزه اسلام)
1401/8/30
مسجد کبود تبریز تنها اثر باقی مانده از زمان تسلط قراقویونلوها در تبریز در نظر گرفته می شود. جالبتر از آن، این اثر تنها از مجموعه گستردهتر مظفریه است. مسجد کبود بدون شک یکی از شاخص ترین بناهای تبریز است. به همین دلیل کسب اطلاعات بیشتر در مورد این مسجد برای هر کس حیاتی است.
مسجد کبود تبریز تنها اثر باقی مانده از زمان تسلط قراقویونلوها در تبریز در نظر گرفته می شود. جالبتر از آن، این اثر تنها از مجموعه گستردهتر مظفریه است. مسجد کبود بدون شک یکی از شاخص ترین بناهای تبریز است. به همین دلیل کسب اطلاعات بیشتر در مورد این مسجد برای هر کس حیاتی است. مشهورترین حاکم قراقویونلوها، جهانشاه، ساخت مجموعه ساختمانی مظفریه را تایید کرد و سرپرستی آن را به همسرش خاتون بیگم خاتون سپرد. مسجد کبود که بنای اولیه این مجموعه محسوب می شود، در سال 870 هجری قمری ساخته شد و آغاز ساخت آن را رقم زد. طبق قباله مظفریه، این مجموعه دارای بقعه، زاویه، صحن، آب انبار، دو غرفه تابستانی و زمستانی، کتابخانه، مدرسه و خانقاه بوده است. روزهای بد و حوادث پس از زلزله 1193 هجری قمری به تبریز و سایر بلایای بعدی آسیب زیادی وارد کرد. ویرانه های مسجد تنها آثاری از زیبایی سابق مجموعه مظفریه امروزی است. بنای مسجد کبود بر اساس کتیبه ای بر بالای مسجد در سال 870 هجری قمری آغاز شد. این مسجد به سبک آذری ساخته شده است. ایلخانان در قرن هفتم هجری در ایران تسلط یافتند و سبک معماری آذری تا به قدرت رسیدن صفویان (قرن دهم هجری) ادامه یافت. مسجد کبود در معماری تبریز دارای چند ویژگی قابل توجه است. هنگام بازدید از مسجد، بد نیست که به موارد زیر توجه کنید: برای شروع، مسجد حیاط مرکزی ندارد.
مسجد کبود تبریز بر خلاف اکثر مساجد ایرانی، برای احتیاط از نفوذ سرما به داخل، بدون صحن ساخته شده است. محققان ادعا می کنند که مسجد شاه تفت الهام بخش نحوه ساخت مسجد آبی بوده است. نکته دیگر اینکه دو گنبد به هم پیوستند و مسجد کبود تبریز را تشکیل دادند. یکی درباره مسجد بود و دیگری درباره قبری که پشت آن بود. گنبد اصلی مسجد بنای مربعی شکل است که پس از عبور از ایوان جلو قابل دسترسی است. محوطه اصلی مسجد دارای هشتی با 9 گنبد است که برخی از آنها در اثر زلزله آسیب دیده اند. همچنین باید بدانید که گنبد فعلی مسجد الحاقیه و اثر استاد رضا معمار است، زیرا گنبد اصلی در زلزله فاجعه بار تبریز تخریب شد. تعداد استثنایی کاشیهای زینتی (کاشیهای آجری) و کاشیهای معرق مسجد کبود تبریز، شهرت آن را به آن بخشیده است.
رنگ سیر آبی بر کاشی کاری این عمارت غالب است که در مقیاس بسیار وسیعی انجام شده و آشکارا در طول زمان از بین رفته است. به همین دلیل لقب «فیروز اسلام» به این سازه داده شده است. کاشی کاری مسجد کبود تبریز نیز در رنگ های سفید، سبز، زرد و قهوه ای کاشی کاری شده است. بسیاری از محققین بر این باورند که کاشی کاری این دوره که شاهکار هنر تیموری است، نشان دهنده اوج پیشرفت کاشی کاری این عصر است و حتی بهتر از دوره های سلجوقی و ایلخانی قبلی و صفویه متأخر است. اگر مطالعه درباره مسجدهای تاریخی را دوست داریم، می توانید نگاهی نیز به دیگر مسجدهای تاریخی ایران نظیر مسجد جامع شهرکرد و مسجد سپهسالار تهران بیاندازید.
آذربایجان شرقی , تبریز , خیابان عباسی
هتل و مهمانسرا، شهری
80 متر، 2 خواب، تا 5 مهمان
آذربایجان شرقی , تبریز , خیابان عباسی
هتل و مهمانسرا، شهری، لوکس
180 متر، 3 خواب، تا 10 مهمان
آذربایجان شرقی , تبریز , میدان بسیج
آپارتمان مبله، شهری
70 متر، 0 خواب، تا 4 مهمان
آذربایجان شرقی , تبریز , کوچه شادمان
آپارتمان مبله، شهری، لوکس
150 متر، 2 خواب، تا 30 مهمان
آذربایجان شرقی , تبریز , میدان ساعت
هتل و مهمانسرا، شهری
75 متر، 1 خواب، تا 4 مهمان
آذربایجان شرقی , تبریز , مارالان
آپارتمان مبله، شهری
110 متر، 2 خواب، تا 9 مهمان
آذربایجان شرقی , تبریز , نصر
آپارتمان مبله، شهری، لوکس
120 متر، 2 خواب، تا 15 مهمان
آذربایجان شرقی , تبریز , یاغچیان
آپارتمان مبله، شهری
100 متر، 1 خواب، تا 6 مهمان
آذربایجان شرقی , تبریز , ولیعصر
آپارتمان مبله، شهری، لوکس
120 متر، 2 خواب، تا 17 مهمان
آذربایجان شرقی , تبریز , نصر
آپارتمان مبله، شهری، لوکس
120 متر، 2 خواب، تا 15 مهمان
آذربایجان شرقی , تبریز , نصر
آپارتمان مبله، شهری، لوکس
120 متر، 2 خواب، تا 17 مهمان
آذربایجان شرقی , تبریز , ولیعصر
آپارتمان مبله، شهری، لوکس
120 متر، 2 خواب، تا 16 مهمان
تخفیف رزرو ویلا در سراسر ایران: ثبت نام کنید.
هنوز دیدگاهی درباره این مطلب ثبت نشده است. شما اولین نفر باشید!