سیری در آرامگاه ابن مردویه خمینی شهر

سیری در آرامگاه ابن مردویه خمینی شهر

فرم بنای ابن مردویه به صورت چهار تاقی می باشد و ایوان اصلی آن در پشت، و رو به باغات قرار گرفته است. مصالح به کار رفته در آن نیز خشت خام می باشد.

آرامگاه ابن مردویه یکی از جاذبه های خمینی شهر میباشد که در استان اصفهان واقع شده است. ابن مردویه از محدثین بزرگ قرن چهارم و پنجم هجری قمری در اصفهان بوده است که کتابی در ذکر مناقب امام علی (ع) دارد و احادیث زیادی را نقل کرده است. این بنا در روزگاران قدیم دارای گنبد و صحنی بوده و در آن مقبره "ابوبکر احمد بن موسی بن مردویه ابن خورک" وجود داشته است. شروع زندگی خاندان ابن مردویه را منسوب به محله "سده ماربین" و محله "فروشان" دانسته اند.

 

باستان شناسانی که در دهه بیست به سده آمده اند آثار باستانی سده را شامل آرامگاه ابن مردویه و قنات فیروزشاهی دانسته اند. در کاوش های بنا به کاشی های فیروزه ای و قطعات کوچک مربع در حدود پنج در پنج سانتی متر برخورده اند. همچنین کاشی هایی با فرم های طبله و سرمه دان در آوار کف آن مشاهده می شد.

 

فرم بنای ابن مردویه به صورت چهار تاقی می باشد و ایوان اصلی آن رو به باغات قرار گرفته است. مصالح به کار رفته در آن خشت خام می باشد و به اندازه خشت های کوه آتشگاه است. اینطور به نظر می رسد که این بنا شباهت هایی به بنای به آتشگاه جرقویه دارد. قبل از آنکه ابن مردویه در این آرامگاه دفن شده باشد، احتمالا  این بنا آتشگاه بوده است. چون نام قدیم این محله "فروشان" است، و استاد دکتر محمد مهیار، کلمه فروشان را همان فروزان به معنای آتشگاه می داند. این گفته ها چندان بعید هم به نظر نمی رسد زیرا در تاریخ بسیاری از بناهای قدیمی مانند میل ها و گنبدها، مدفن افراد هستند.

مطالب مشابه