آشنایی با قنات دوطبقه اردستان

آشنایی با قنات دوطبقه اردستان

قنات دو طبقه ی اردستان در اجلاس جهانی یونسکو که در سال 2016 در استانبول برگزار شد، به همراه یازده قنات ایرانی دیگر به عنوان بیستمین اثر ایران به ثبت رسید.

قنات "مون" که یک قنات تاریخی با قدمت هشتصد ساله است، تنها قنات دو طبقه جهان به حساب می آید. این قنات باستانی در شهر تاریخی و کهن اردستان واقع شده است. هر طبقه ی قنات جریان آبی مستقلی دارد به گونه ای که هیچ کدام به دیگری نفوذ نمی کند. تحقیقات و پژوهش های باستان شناسی زیادی صورت گرفته است که بر طبق آنها پایه و اساس این قنات مربوط به دوران پیش از اسلام و به خصوص زمان اشکانیان و ساسانیان باز می گردد.

 

دو روایت برای ساخت این قنات دو طبقه وجود دارد. بر طبق روایت اول، بانی ساخت این قنات کاوه آهنگر بوده است که گفته می شود زاده ی اردستان بوده. روایت دوم نیز می گوید که یک مقنی یزدی طی دو مرحله این قنات را حفر کرده است. در مرحله اول مقتنی یزدی پیشنهاد ساخت قنات در این منطقه را داده، و در مرحله دوم به علت حفر قنات نامناسب توسط مردم، خود او اقدام به اصلاح قنات جهت آبدهی بهتر می کند که منجر به حفر چاه دوم شده و بر همین اساس قنات دو طبقه می شود.

 

قنات دو طبقه ی اردستان در اجلاس جهانی یونسکو که در سال 2016 در استانبول برگذار شد، به همراه یازده قنات ایرانی دیگر به عنوان بیستمین اثر ایران به ثبت رسید. 11 قناتی که ثبت جهانی شده‌اند، هرکدام از نظر قدمت، نوع معماری، عمق، طول و مشخصاتی از این گونه، منحصر به فرد و شگفت انگیز می باشند. در این میان، قنات "مون" در اردستان تنها قنات دو طبقه ی جهان محسوب می شود و از همین رو از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.

مطالب مشابه