آشنایی با عصارخانه صفوی خمینی شهر

آشنایی با عصارخانه صفوی خمینی شهر

کار این مکان تاریخی در روزگاران قدیم، گرفتن روغن دانه های گیاهی بوده است. ابتدا دانه های روغنی در زیر سنگ آسیاب خرد و پس از تبدیل شدن به خمیر به عصارخانه منتقل شده تا در نهایت روغن آن استخراج شود.

عصارخانه صفوی خمینی شهر، یک بنای تاریخی با قدمت نزدیک به 500 سال است که نحوه کشف شدن آن بسیار جالب است. این عصار خانه در زمان بازسازی یک خیابان در خمینی شهر و مشخص شدن سوراخی در زمین، پیدا شد و در سال 1386 نامش در بین آثار ملی ایران رفت. این اثر تاریخی مربوط به دوران صفویه بوده و در قرن یازدهم هجری قمری و دوران پادشاهی شاه عباس ساخته شده است. همچنین در کنار این عصارخانه، کاروانسرا و مسجد تاریخی حجت نیز قرار دارند که کاروانسرای آن تخریب شده و مسجد تاریخی نیز چند وقت پیش به سرنوشت کاروانسرا دچار شد و از بین رفت. زمان تعطیلی و تخریب عصارخانه نیز به پیش از انقلاب و اوایل انقلاب باز می گردد.

 

کار این مکان تاریخی در روزگاران قدیم، گرفتن روغن دانه های گیاهی بوده است. ابتدا دانه های روغنی در زیر سنگ آسیاب خرد و پس از تبدیل شدن به خمیر به عصارخانه منتقل شده تا در نهایت روغن آن استخراج شود. نکته جالب اینکه از تفاله دانه های روغنی باقی مانده در این عصارخانه به عنوان کود استفاده می شده که بوی بسیار خوبی نیز داشته است و کارشناسان معتقد هستند امکان احیای کارکرد های قدیمی برخی عصارخانه ها در استان اصفهان وجود دارد و می توان از این تفاله ها به جای کمپوست هایی که با بوی نامطبوع خود در طول سال مشام شهروندان را آزار می دهد استفاده نمود.

 

عصارخانه صفوی خمینی شهر با طاق زیبای فضای مرکزی از نوع طاق های کلمبو با کاربندی های زیبا و قوس جناغی دهانه ورودی و راهرو های طرفین آن که با طاق و تویزه پوشیده شده و فضایی زیبا ایجاد کرده است. مصالح استفاده شده دراین بنا عمدتا از خشت و آجر و سنگ و گج هستند. شما به منظور دیدن از این اثر تاریخی بی نظیر و فوق العاده، تنها کافیست ابتدا به اصفهان، سپس به خمینی شهر و سپس به مسیر میدان آزادی، خیابان امام شمالی، سفره خانه سنتی عصارخانه خمینی شهر بروید.

مطالب مشابه