گذری بر تاریخچه و تمدن کاروانسرای جمال آباد سراب

(1) دیدگاه

گذری بر تاریخچه و تمدن کاروانسرای جمال آباد سراب

قدمت کاروانسرای جمال آباد به قرن 11 هجری برمی گردد، یعنی این بنا در دوران صفویان و در زمان سلطنت شاه عباس به عنوان کاروانسرا ساخته شده است.

در این مطلب با معرفی کاروانسرای جمال آباد سراب همراه شما هستیم. شهر سراب یکی از شهر های گردشگری استان آذربایجان شرقی می باشد و آثار تاریخی و جاذبه های گردشگری فراوانی را در خود جای داده است. کاروانسرای جمال آباد هم یکی از آثار تاریخی معروف سراب می باشد که در ادامه به ارائه اطلاعاتی پیرامون آن خواهیم پرداخت.

 

معرفی کاروانسرای جمال آباد سراب
روستای جمال آباد در گذشته موقعیت جغرافیایی مهمی داشته و در مسیر جاده ابریشم بوده است، به همین دلیل تاجران و مسافران زیادی در هنگام عبور از جاده ابریشم قدری در این روستا توقف و استراحت می کردند. کاروانسرای جمال آباد هم به همین منظور به وجود آمده است که قدمت آن به قرن 11 هجری برمی گردد، یعنی این بنا در دوران صفویان و در زمان سلطنت شاه عباس به عنوان کاروانسرا راه اندازی شده است. البته قبل از این تاریخ هم بنای مزبور به عنوان چاپارخانه مورد استفاده قرار گرفته است و به نظر می رسد که تاریخ اصلی تاسیس آن به دوران ایلخانیان بر می گردد. طبق مطالعات کارشناسان، فردی به نام "غیاث الدین محمد" این بنا را ساخته و وجود آب انبار و مناره که از اجزا مهم معماری ایلخانی می باشند، سن دقیق بنا را ثابت می کند. کاروانسرای جمال آباد یک حیاط بسیار بزرگ داشته و دور تا دور آن چهار ایوان قرار دارد، این مکان تاریخی در سال 1381 با شماره 6152 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
در ادامه سفر خود به آذربارجان شرقی پیشنهاد می کنیم از کاروانسرای خواجه نظر جلفا نیز دیدن فرمایید.

 

معرفی مسجد جمال آباد سراب
در روستای جمال آباد علاوه بر کاروانسرای تاریخی، یک مسجد قدیمی هم وجود دارد که با معماری بسیار جالبی طراحی شده است. این مسجد دارای 6 ستون بسیار بزرگ و سنگی می باشد و سقف چوبی مسجد روی آنها قرار دارد. در قسمت بالایی این ستون ها، سر ستون هایی از جنس سنگ های پر نقش و نگار به چشم می خورد و ارتفاع هر کدام از آن ها به بیش از 6 متر می رسد. 
بر روی سردر مسجد یک طاق حجاری شده به چشم می خورد که آیه 18 سوره توبه به همراه یک گل شش پر روی آن حجاری شده است. شاید بتوان زیباترین قسمت مسجد را منبر چوبی آن دانست که بدون شک یکی از شاهکار های هنری اصیل ایرانی می باشد. 

از دیگر اماکن مذهبی که می توانید در این سفر از فضای معنوی آن لذت ببرید، امام زاده سید جمال است که زیارت مرقد آن حضرت را پیشنهاد میکنیم.

 

دسترسی ساده به کاروانسرای جمال آباد سراب
برای بازدید از روستای جمال آباد باید به 21 کیلومتری جاده تبریز - سراب بروید و از بخش مهربان 6 کیلومتر دور شوید.

1 دیدگاه

  • محمد باقر وفوری
    1403-06-27
    با عرض سلام.
    ببخشید با توجه به اینکه بنده دانشجوی دکترای آب و هواشناسی هستم و کارشناس ارشد برنامه ریزی شهری دارم، و علاقه زیادی به رشد منطقه دارم، درخواستم این است که که کاروانسرای جمال آباد به صورت گسترده تبلیغ شود. تا هم مردمان بومی منطقه و هم مسافران از آن بازدید کنند و باعث رونق صنعت گردشگری منطقه بشود.
    بارها دیده شده که مردم مناطق ما مبالغ زیادی خرج می کنند تا از کاروانسراهای استانهای دیگر دیدن نمایند. در حالی که منطقه خودمان قابلیت جذب گردشگر را دارد. ممنون میشم که با تبلیغ تابلویی در جاده اصلی باعث جذب گردشگر در آن منطقه شده و باعث رونق اقتصادی منطقه نیز بشوید تا جوانان بیکار منطقه حداقل از آن درآمدی حاصل نمایند.
    با تشکر

نکته خاصی هست که این مقاله رو تکمیل‌تر کنه؟

مطالب مشابه